[...] produkty zostaną zakupione w okresowych promocjach. Warto również poszukiwać produktów marek własnych np. mleka, jogurtów, serów, które są często znacznie tańsze mimo bardzo dobrego składu. Wiele firm oferuje kody rabatowe, gazetki promocyjne, newslettery, w których ogłaszane są obniżki cenowe, warto skorzystać z tych promocji, jeśli zależy nam [...]
Gdy zaczyna się sezon na grzybobranie, wówczas w lasach roi się od poszukiwaczy tych naturalnych skarbów, a w kuchni unosi się zapach suszonych grzybów lub dań przygotowanych na ich bazie. Są fenomenalne nie tylko ze względu na smak i aromat, jakie uzyskują dzięki nim potrawy, ale także ze względu na wartości odżywcze. Źródła: [...]
Powszechnym błędem jest przekonanie, że nie można uzyskać wystarczającej ilości białka do budowy mięśni, jeśli nie spożywa się mięsa i produktów mlecznych. Sukcesy niektórych wegańskich kulturystów pokazują jednak, że tak nie jest. Jak skuteczna jest dieta oparta na roślinach do budowy mięśni? Stosowanie diety roślinnej nie stawia cię w gorszej [...]
Dobre jedzenie, prezenty i spędzanie czasu z naszymi bliskimi - to tylko kilka elementów, które sprawiają, że Święta Bożego Narodzenia są dla wielu z nas najwspanialszą porą roku. Nie jest to jednak czas pozbawiony stresu. Baw się dobrze Gdy ubierasz choinkę czy podczas pieczenia pierniczków, nie myśl o tym, co zostało Ci jeszcze na liście rzeczy [...]
Z pewnością zdarzyły Ci się takie sytuacje, kiedy wybrałeś się ze znajomymi do restauracji na pierwsze lub drugie śniadanie i oglądając bogate i kuszące menu, miałeś poczucie, że toczysz walkę sam ze sobą. Z jednej strony smaczne i fikuśne dania np. gofry z bitą śmietaną i czekoladą albo solidna porcja chrupiącego bekonu, a z drugiej myśli [...]
[...] idealne”, co dość często jest mocno przerysowane i bywa przedmiotem drwin. Jednak wielu sportowców w ten sposób jada, czerpiąc pożądane źródła makroskładników, osiągając dobre wyniki sportowe. Ostatni podział - związany z nazewnictwem Parboiled - nazwę zawdzięcza procesowi, któremu został poddany przed zapakowaniem. Polega on na obróbce [...]
Fasola to doskonałe źródło białka roślinnego, błonnika, żelaza i wielu witamin. Oferuje w związku z tym bardzo dużo zdrowotnych korzyści. Czytaj dalej, jeśli chcesz poznać jej właściwości, rodzaje fasoli oraz w jaki sposób można ją wykorzystać w kuchni. Fasola może powodować wzdęcia i gazy Fasola jest zdrowym produktem, ale u niektórych może [...]
[...] w organizmie może prowadzić do kontuzji. Arash jest wielkim fanem kuchni perskiej. Uważa, że jest to jedna z najzdrowszych kuchni na świecie - potrawy są bogate w białko, dobre tłuszcze i złożone węglowodany. Mówi, że tak jak w przypadku każdej innej kuchni, zawsze można mieć zdrowe i niezdrowe podejście. Wszystko sprowadza się do dziennego [...]
[...] i dbających o sylwetkę, które zwracają uwagę na swój bilans kaloryczny. Dlatego warto szukać alternatyw. Jeśli chcemy, aby nasze dania były wyśmienite, sięgajmy po sosy dobrej jakości, które wydobędą nowy smak i nadadzą naszym potrawom miękkości i wytrawności. Dziki BBQ – skład woda, koncentrat pomidorowy, ocet spirytusowy, syrop z [...]
[...] dokonują właściwych wyborów zarówno w sklepie spożywczym, jak i w kuchni. Wspólna dieta i aktywność fizyczna Wspólne dbanie o właściwą higienę stylu życia jest kluczem do dobrego samopoczucia i zdrowia każdego członka rodziny. Optymalizacja rozwoju oraz prewencja chorób z pewnością są czymś, do czego powinno się dążyć każdego dnia i bez [...]
Świat kobiecego fitnessu jest totalnie zagracony mitami. Kolejny artykuł to kolejne rewelacje, kolejni entuzjaści i przeciwnicy danej teorii. Szansa na to, że pojawi się publikacja, obalająca wszystko jest nikła. Poniżej przedstawione są najczęściej przekazywane mity, które znacząco utrudniają kobietom rozwój. Kobietom, ponieważ bardzo często [...]
[...] Dieta ta ogranicza produkty pochodzenia zwierzęcego. Niezależnie jednak od tego, czy dane produkty są dozwolone, czy zakazane, to najważniejszą zasadą powinno być spożywanie dobrej jakości nieprzetworzonej żywności. Wpływ diet roślinnych na zdrowie Wiele badań oceniało adekwatność odżywczą diet wegetariańskich. Ogólnie rzecz biorąc, wykazały one, [...]
Wzdęcia, zwiększony apetyt (zwłaszcza na słodycze), zmienny nastrój, łatwe wzruszanie się i wpadanie w złość, osłabienie, tkliwość piersi. Znane są Ci takie objawy każdego miesiąca? Jeśli należysz do 20% kobiet, które doświadczają silnego zespołu napięcia przedmiesiączkowego (PMS), zarówno Ty, jak i Twoje otoczenie, masz opisanych wyżej objawów [...]
[...] nabiału z diety ze względu na jego przetworzenie i niekorzystny wpływ m.in. na układ hormonalny. Zaś ryby takie jak np. sardynki zawierają w 100 g tyle wapnia co szklanka dobrego mleka. 100 g tuńczyka dostarcza od 14 do 30 g białka 100 g łososia dostarcza od 12 do 22 g białka 100 g makreli dostarcza od 18 do 27 g białka Rośliny Każdy z nas [...]
Gotowe mięso mielone to produkt wysoce przetworzony, najczęściej z kiepskim składem, czy zatem lepiej go unikać? Czy w sklepowych lodówkach jest szansa na znalezienie dobrej jakości gotowego mięsa mielonego? Na co zwracać uwagę przy zakupie i czym się kierować? Na to pytanie postaram się odpowiedzieć na podstawie przygotowanego zestawienia. Choć [...]
Zdrowe odżywianie nie jest takie trudne, jak się wydaje, a mimo to dla niektórych stanowi niesamowite wyzwanie. Napięty harmonogram dnia, stres, czyhające wszędzie pokusy sprawiają, że łatwiej jest sięgnąć po to, co jest akurat pod ręką, a jakoś dziwnym przypadkiem nie są to zazwyczaj warzywa czy inne zdrowe i niskokaloryczne przekąski. Wiele osób [...]
Czy wiesz, że w Twoich jelitach żyją biliony bakterii jelitowych? Ponad 10 000 gatunków bakterii zasiedla nasz przewód pokarmowy. Okazuje się, że te małe organizmy odgrywają niezwykle ważną rolę w zdrowiu. Podsumowując Bakterie jelitowe mogą odgrywać kluczową rolę w kontrolowaniu masy ciała, wpływając na wybory żywieniowe, jak i trawienie, oraz [...]
Często mówimy „jestem głodny jak wilk”, „byłam głodna i musiałam coś zjeść”. Co to znaczy być głodnym? Odpowiedź nie jest tak prosta, jak mogłoby się wydawać. Słownik określa głód jako silną potrzebę lub pragnienie jedzenia. Podsumowując Na co dzień wybieraj pełnowartościowe potrawy i jedz powoli. Naucz się doceniać naturalną słodycz świeżego [...]
Zdrowe odżywianie to jeden z kluczowych elementów zachowania prawidłowego funkcjonowania organizmu w tym dobrej kondycji fizycznej i psychicznej. Niemniej jednak, dla wielu osób zagadnienie komponowania własnej diety może stanowić spore wyzwanie. W niniejszym artykule dowiemy się, jak krok po kroku zaplanować i dobrać dietę od podstaw. Znajdziemy [...]
Tego rodzaju porównania są obecnie modne, a po dwóch stronach barykady wyciąga się ciężkie działa dotyczące wywoływania przez cukier lub tłuszcze różnorakich chorób (cukrzycy, udarów, zawałów serca, miażdżycy itd.). Problem wystarczy zilustrować następująco: w zależności, kto prowadzi meta-analizy i jakimi danymi się posługuje, osiąga zupełnie [...]